Murray Bookchin en de ecologische basisdemocratie

‘Wil de industriële beschaving blijven voortbestaan, dan moet de mens volledig nieuwe energiebronnen aanboren … Meteorologen menen dat een temperatuurstijging een verhoogde luchtcirculatie en steeds meer verwoestende stormen tot gevolg zullen hebben. Theoretisch zou de temperatuurstijging van de dampkring, veroorzaakt door een eeuwenlange verbranding van fossiele brandstoffen, zelfs de poolkappen van de aarde kunnen doen smelten en het vasteland doen onderlopen.’

Deze waarschuwende woorden staan te lezen in een boek dat in 1965 bij een Nederlandse uitgeverij verscheen onder de titel Stikkende steden, geschreven door Murray Bookchin, Amerikaans pionier van de sociale ecologie. Bookchin (1921-2006) pleit in dit boek voor zonne-energie, windturbines en windmolens, en getijdencentrales. Maar op de eerste plaats pleit hij voor een maatschappij in zelfbeheer.

Johny Lenaerts

Meer op https://www.masereelfonds.be/johny-lenaerts-murray-bookchin-en-de-ecologische-basisdemocratie/

Advertentie
%d bloggers liken dit: